petek, 24. december 2010

V narocju Everesta

Ce kupis najcenejse letalske karte, potem iz Nove Zelandije do Nepala potrebujes 4 dni in zamenjas 4 letala. V tranzitu sva imela se cas, da si ogledava Melbourne, se veselila poceni Kuala Lumpurja, prespiva na letaliscu v New Delhiju in na voznji Indian Air v Nepal uspesno preziviva prebavno groznjo s sumljivim, na pol odprtim, maslom.

Polonco sva objela se isti dan zvecer na letaliscu in skupaj smo 2 dni raziskovali Katmandu ter pocakali se Urso in Blaza, da smo sli skupaj na treking na Everest Base Camp (EBC). Najprej polet s 14 sedeznim letalom v Luklo in ne mine pol ure, ko srecamo Tomota Cesna, ki se je ravno vracal s trekinga. Sprasali smo ga na polno, kje je bil, kaksne so koce, kaksna je pot cez prelaze, pa glede visinske bolezni pa take fore. "No, ce je sel Tomo v nasprotno smer, kakor priporoca turo Lonely Planet, bomo zmogli pa tudi mi," si recemo in jo mahnemo naprej. Trekali smo polnih 15 dni, 16. dan smo leteli nazaj v Katmandu, naredili smo na stotine vrhunskih fotk, se nauzili neprecenljivih razgledov, zlezli cez dva prelaza, splezali se na Gokyo Ri in se vsak vecer greli v jedilnici ob gaspercku.

Tura: Lukla - Namche bazar - Thame - prelaz Renjo La 5350 m - Gokyo - Gokyo Ri 5370 m - jezera Gokyo - prelaz Cho La 5330 m - Dzonglha - Lobuche - Gorak Shep - Kala patthar 5550 m - Pheriche - Thengboche - Namche bazar - Lukla.

67 kg prtljage, nekateri so imeli malo vec nekateri malo manj. No, tisti z vec izkusenj, glede pakiranja seveda, pac manj :) V hribe vzames samo malo hotelsko trdo milo, eno brisaco za oba in cim manj majic; v hribih se ze vsak gram pozna. Pa se midva sva malo pretiravala, sva imela 2 majici prevec :)

Pristanek v Luklo je ze prava pustolovscina. Pristajalna pista je tik nad dolino in je tako kratka, da letalo pristane v hrib. Levo je "parkirisce", na koncu piste pa globoka dolina in je tudi vzlet kar malo strasljiv.
Kot ta pravi Slovenci vodica in nosacev nismo imeli. Karto v roke in ruzak na rame pa gremo!
Ko se ti je zdelo, da je ruzak iz minute v minuto tezji in da se je hrib se bolj postavil pokonci, si se spomnil nosacev, ki so premagovali prav necloveske napore; pleteni kosi in natikaci ali superge, spali so v jedilnicah na klopeh in se pred mrazom stiskali v staro puhasto jakno.
Namche bazar. Vas, kjer je skoraj v vsaki hisi lodge, kjer lahko spijes kavo lavazza, zavijes v pekarno in posljes domov mail s 3440 m.
Molilne zastavice, molilni mlincki in stupe te spremljajo na vsakem koraku.
Vzpon na Renjo La.
Popoldne so se nad Gokyjem zaceli zbirati oblaki in zjutraj smo se prebudili v snezeno, megleno jutro. Cel dan smo preziveli ob gaspercku in poceli nic. No, v bistvu smo cel dan prelistavali menu in se odlocali, kaj bomo jedli.
Tipicnen gorski nepalski obrok - zajtrk, kosilo, vecerja - dhal bhat. To je riz, lecina juha in krompir z vzorcem zelenjave, vedno pa ti se repete. Sicer dobis tudi pico, ki mimogrede sploh ni slaba, jst pa seveda prisegam na sirove ali zelenjavne spring rolce. Mesa ni. Snickersi so. To je pa tudi glavno!
Nasednje jutro pa snezna idila ...
... in skok na Gokyo Ri 5370 m.
Veselje po napornem vzponu cez prelaz Cho La 5330 m, ko ti je ze veckrat prislo na misel "pa kaj mi je tega treba" in si studiral, da imeti nosaca pa ni tako za lase privleceno.

Evo nas Kekce! Pa nam je ratalo. Najvisja tocka na nasi turi Kala patthar 5550 m in Everest kot na dlani, a hkrati se vedno tako nedosegljivo stran.
Namesto molilinih smo mi obesili kar slovensko zastavo.

Nekje na poti...

4 komentarji:

  1. Have you seen father Christmas yet?

    Merry Christmas to both of you.

    OdgovoriIzbriši
  2. Wow, zgleda super, me kar srbijo stopala....no če pa dobro pomislim na najin treking v Nepalu, hmmmmm...drugič bi vzela nosača :)
    Super fotke, kot vedno.
    Sicer se pa kmalu vidimo....vabiva na potopisno predavanje 28.1. v mb!
    A bosta že doma? Tina

    OdgovoriIzbriši
  3. Tina, midva bova ze doma, tako da vsekakor prideva. A bo maratonsko potopisno predavanje al sta si kej zbrala?! :)

    Lea in Jure

    OdgovoriIzbriši