torek, 19. oktober 2010

Grbavci

Tonga je ena redkih drzav, kjer je dovoljeno plavati s kiti. Ja, s kiti :) in to je bil tudi glavni razlog, da sva se podala v to majhno pacifisko drzavo. Glavni otok sva zapustila takoj drug dan in se podala z majhnim avionom na otocje Vavau, ki je glavno izhodisce za plavanje s kiti. Sedezi ob oknu, bi morali biti definitivno drazji, ker razgled na majhne otoke obdane s turkizno vodo vzbuja prav posebno zadovoljstvo.



Pri plavanju s kiti veljajo dolocena pravila. Prvo kot prvo mora imeti agencija dovoljenje, coln mora biti vsaj 100 m oddaljen od kita in naenkrat so lahko v morju samo 4 turisti z vodicem. Torej je zelo pomembno, da je na colnu cim manj ljudi, da prides cim veckrat na vrsto. Ceprav se nama je zdelo, da je malo prevec ljudi, sva se vseeno odlocila za Beluga divers, kar se je izkazalo za "ta bols".

In prisel je dan, ki sem ga jaz najbrz se bolj cakala kot Jure. Plavanje s kiti. Sicer nas je bilo na colnu 12 in najin izracun, kolikokrat bova prisla na vrsto ni bil najboljsi, ampak se je to iz ure v uro spreminjalo v najin prid. Zavili smo z zaliva in zakruzali med manjsimi otoki. Tukaj naj bi se zadrzevali kiti, saj so vzgajali mladice. Na zgornjem delu colna je stala Mea, za katero se govori, da ima "sokolje oko" in pravi cut za kite. Dan ni bil najbolj pravi, saj je bilo veliko valov, tako da smo se kar malo guncali. Mea se je kmalu izkazala, ko je v daljavi zagledala prvega kita. Gas pa gremo do kita. Pricakovanje je narascalo in ze samo pogled na kita z razdalje 100 m nama je bil cisti uau. Cakali smo, ce se bo ustavil, vendar se ni in ker je deloval nekoliko znerviran, smo ga pustili in sli iskat drugega.

Prvi pogled na kita, no, njegov hrbet.

Starejsi dami sta nam razlagali, kako so prejsnji dan eno uro plavali okoli kita in mladica... in imela sva taaakkeeee oci... Mea je kmalu zagledala drugega in potem se tretjega... ampak hudica noben se ni hotel ustaviti, zato je "plavanje" s kiti zgledalo priblizno takole:

S plavutkami na nogi, masko na obrazu in snorkljem v ustih si stal pripravljen drug za drugim (seveda ne vec kot 4 :) na robu colna, dokler se ni Mea z vrha colna zadrla: "GO, GO, GO." Kot puscica si skocil v vodo in zacel na vso moc plavati in brcati s plavutkami v smeri, kjer naj bi bil kit.... in potem si veas zadihan zagledal KITa GRBAVCA dolgega 17 m, kako elegantno plava...nekaj sekund in ze ga ni bilo vec. Pa saj to ne mores, da vrjames :) S kitom sva bla takole 1 na stiri :) Stefan bi rekel, da tole ni za vsakogar, ker moras biti zelo fit... in ker je bilo na colnu kar nekaj priletnih dam, ki so se lepo naplavale ob kitu prejsnji dan, nekateri pa so zaradi valov imeli sami s seboj dovolj dela, sva z Juretom prisla skoraj vsakic na vrsto, da skociva v vodo. Se midva fit Kranjca sva bila na koncu dneva posteno izmucena.

Zadovoljna ze po prvem dnevu. Na poti nazaj v zaliv.

Hja, nic, ceprav je drago kot pes, no, v tem primeru kot kit, sva rekla, je pa se drazje, ce prides direktno iz Slovenije plavat s kiti... pa sva sla se naslednji dan. Pa to bi lahko pocela brez problema ves teden :) Dan je bil soncen in morje mirno. Cisto druga slika. Sistem sva poznala in pocutila sva se kot dva stara macka. Tokrat smo imeli v skupini poleg priletnih dam, se ene "turiste", ki so se kmalu izkazali za dobitno kombinacijo. Ena ni znala dobro plavat, ok, eden manj, potem se moz ni sel, da ji je delal druzbo, se bolje dva manj, ostali so pa kar hitro imeli vsega dovolj. Tole plavanje na vso moc pac ni za vsakega...

Ta dan smo se pol dneva vozili za 3 kiti grbavci - za 1 samico in 2 samcema, in nekaj krat nama jih je uspelo videti tako dobro, da bi kar krical pod vodo, ce bi lahko. Kasneje sva videla se samico in mladica... in ko smo ravno zlezli nazaj na coln, mimo colna svigne morski pes. Pa ni bil cisto navaden morski pes... Mea je rekla, da bi pustili to samico z mladicem in sli iskat kaksne druge kite :) Vsi smo bili za. V bistvu ti adrenalin tako sprica, ko skocis notri, da itak ne pomislis, da je se kaj drugega v tem praznem morju/oceanu. Ko skocis notri, vidis samo globoko modrino in se pocutis, da si samo ti in kit. Podvodne fotke sva si sposodila iz interneta in ni noben fotoshop kriv, ampak je dejansko takole...

Samica z mladicem.

Samec in samica.

Drugi dan je bil odlicen. Ceprav nisva ene ure plavala okrog kita, sva bila midva vec kot zadovoljna s tem, kar sva dozivela. Preden smo sli nazaj, se je pa se kit zacel metat ven in zdelo se je, kot da bi bili povabljeni na predstavo. Se clovek sploh ni mogel zadrzat, da ne bi vsakic, ko je kit skocil ven, vzdihnil in se cudil... uau... uau...



 in takole spricne, samo 20 m od colna...

Jure z Meo, ki je naredila najina dneva prav krasna. Sva se po prvem dnevu plavanja s kiti pogovarjala z ostalimi ljudmi v hostlu, pa nekateri, ki so sli preko drugih agencij, niso niti 1x skocili v morje in videli kita... Potem sva bila pa se bolj zadovoljna :)

4 komentarji:

  1. ojoj, imava kar kurjo kožo, vse je res in še bolj noro, kot se sliši!
    Fajn trekajta!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ko sem si pa to ogledal in prebral, sem se tako vživel, da me je kar odneslo tja na odprto morje, kjer sem se Vama pridružil. Plavati s kiti grbavci-morda pa bom to tudi sam kdaj zares doživel.Ne zavidam Vama, ampak Vaju občudujem!

    azz

    OdgovoriIzbriši
  3. lepa reportaža
    lepe fotografije
    uspešno še naprej

    OdgovoriIzbriši