sreda, 14. julij 2010

Flores od vzhoda na zahod

otok cez katerega sva brzela kot "sneta skera". Odpovedala sva se potapljanju pri Maumere in sibnila do vasi Moni, ki je izhodisce za ogled vulkana Kelimutu s tremi jezeri. Jezera so resnicno fascinantna zaradi svoje barve, ki se skozi leta spreminja.

Bil je soncen dan. Lastnica hostla nama je ponudila, da bi si sla pogledat jezera se isti dan, pa nisva bila najbolj za. Jezera so najlepsa ob soncnem vzhodu pravi Lonely planet in tako sva se zmenila za jutranjo varianto. Ob 4:00 zjutraj sva skocila na motorin in vija 20 km v hrib. Z nocnega neba so naju pozdravljale zvezde, a ne za dolgo. Vrh je bil ovit v oblak in nic ni kazalo na izboljsanje.

To je vse kar nama je uspelo videti :)














Ob 11:00 sva imela vsega dovolj in sva sla v dolino. Pa naju je ujel dez in sva vedrira pri lokalnih prodajalkah odeta v tradicionalni ikat.














Hostel z mrzlo vodo in vlazna soba sta naju pregnala spet na morje v Ende. Kot noc in dan. Sonce, vrocina in cisto dobrodosel mrzel tus. Tu sva si zelela sposodit motor, pa so bile cene take... da ni sans, toliko pa ne dava.

Skocila sva pogledat plazo z modro-zelenimi kamencki. Na zacetku sem bila kar malo razocarana, ampak se je izkazala za hudo simpaticno. Crna vulkanska mivka in kamencki, ki so bili res modro-zeleni, ce so bili mokri :)

Domacini pobirajo razlicne oblike in velikosti kamnov v vedra in jih potem prodajajo. Sicer nama ni potegnilo, kaksen je ta pravi kamen...ampak saj tega tudi ne rabiva vedeti :)














Avtobus naju je odpeljal spet malo v hribe v Bajawo. Za 125 km smo rabili 5 ur. Cesta gre v hribe, pa spet v nizino, pa spet v hribe, ovinek nadaljuje ovinek, ce pa direktno nad tabo razbija se kaksna bedna muzika... si pa kar mocno na meji za napolnit kaksno plasticno vrecko. Da se pohvalim: midva je se nisva :) zato pa skoraj na vsaki voznji to naredi kak domacin :)














Zopet so nastopile tezave za rentanje motorja. Najprej sploh dobiti koga, ki bi ti rental svoj motor, potem pa astronomske cene :) So hoteli 13 usd za en dan. Pa si nor. Ponavadi das 6-7 usd, na Baliju dobis pa nov motor za 4 usd. Ce ni to totalen rop :) Koncno sva nasla razumno ceno 8 usd za sicer staro hondo.

Za varnost je bilo poskrbljeno :) ko sva zvedela, da nova celada stane 15 usd, bi kar enega nekam brcnil, ko ti da tako :)














 Okolica Bajawe. Vulkani in rizeva polja.














Pa se skok na severno obalo v Riung, kjer sva bila cisto navdusena, da najin foto zna snemat filmcke :)














En dan sva skocila se na mali Kelimutu - na vulkan z 2 jezeroma. Nisva vzela vodica (midva ga pa ja ne rabiva :) in sva vrh malo iskala. Startala sva kar po prvi poti, ki sva jo videla (kot da vse poti vodijo na vrh??!!), ki se je kmalu izgubila in sva potem cez savje dosegla "vrh". Pogledava v kaldero, notri pa polja in niti sledu o kakem jezeru. Malo raziskovanja in usmeritev domacina je bila potrebna, da sva ju koncno zagledala. Jezeri sta oker in rumene barve, na slikah, ki sva jih videla v turisticnih letakih, sta pa rdece-rjave barve. Kul, a?!














Popoldan pa izlet v toplice. Vedno se nama je zdelo butasto, zakaj bi se sel kopat v topli vrelec, ce je pa vroce pod ekvatorjem kot pri norcih. No, na 1000m visine nama je vroca kopel prav zapasala. Nikoli ne reci nikoli.




























Malo naju je mamil pravi Kelimutu, da bi sla nazaj in se enkrat poizkusila sreco z vremenom. Ampak voznja nazaj za 7 ur po floreskih cestah je odtehtala svoje. Zato sva sla pa raje na 10 urno voznjo v Labuanbajo, cisto na zahod Floresa :)

2 komentarja:

  1. Juhuhu, končno nekaj znanih krajev! Upam, da si bosta v okolici Labuanbaja privoščila kakšen samotni rajski otoček...

    OdgovoriIzbriši